2020. március 11., szerda

Tatai tó vadludak

Kísérjék figyelemmel a tó vízimadár életét a teljes szezonban! A webkamera képe a főoldal jobb oldali sávjában található) A munkában a partnerünk Filmdzsungel Stúdió. A tó partját sétányok szegélyezik tökéletes helyszínt biztosítva az ősz végi madármegfigyeléshez. Szeretettel várjuk Önt is a vadludak és a természet ünnepén. Osztozzunk együtt a madármegfigyelés élményén!


Tatai tó vadludak

A rendezvény díszvendége: a Filmdzsungel. Tata egyik legnagyobb vonzereje. A közel 2hektáros tó , a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi, ún. Ramsari-egyezmény hatálya alá tartozik.


Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket. A 2hektáros tatai Öreg- tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 7esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban. Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg- tó , ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak. Aki eljön vadludat figyelni, nemcsak a madárvonulás lenyűgöző jelenségének lehet tanúja, de egy történelmi kisváros barokk hangulatát is élvezheti.


Fürdeni hivatalosan nem lehet, de nem hivatalosan azért sokan bemerészkednek nyáron. Az itt telelő vadludak Skandináviából és Szibériából - Hollandia és Németország érintésével - érkeznek. Gyülekezőjük már szeptemberben megkezdődött, és az immár a 18. Ez a látványosság pedig nem más, mint a vadludak őszi-téli vonulása. Mint írják, a tatai Öreg- tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége, vagy mindegyike a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban.


Tatai Vadlúd Sokadalomra csúcsosodik ki. Meglepő választásnak tűnhet a félénk vadludak részéről, hogy éppen egy olyan tavon igyekeznek átvészelni a hideg téli hónapokat, amely nem egy védett nemzeti park területén fekszik, hanem egy nyüzsgő város központjában. A tatai Öreg- tó már évszázadok óta kedvelt téli pihenőhelye a vadludaknak.


Az országos madármegfigyelő versenyre érkezők regisztrációja, nevezés „felnőtt” és „ifjúsági” kategóriában 6. A program hajnalban, a ludak reggeli csapatos kirepülésével kezdődik, a madarak sötétedéskor szintén egyszerre térnek vissza a tó részlegesen leeresztett medrébe. A tatai madártalálkozó Magyarország egyik különleges természeti és természetvédelmi jelensége és eseménye. A vadludak mellett számos más madár is látogatja az Öreg-tavat. Látogassatok ki a tatai Öreg- tó partjára, és legyetek szemtanúi a madárvonulás lenyűgöző jelenségének.


Webkamerán követhető a vadludak gyülekezése Tatán. Amitől e látványosság azonban Európa-szerte egyedülálló, azaz, hogy az Öreg- tó az egyetlen olyan madár-pihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Nem is akármilyen város! Idén is vadludak lepték el a tatai Öreg-tavat.


Tatai tó vadludak

November 18-án óra körül hosszabb időn keresztül erős fénycsóvával egy, vagy több személy felzavarta a tó medrében pihenő közel ezer vízimadarat. A természetkárosítás hosszútávon akár a madarak eltűnéséhez is vezethet. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Megérkeztek az első vadludak Tatára.


Egész Európában nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg- tó , ahol ezek a különleges madarak városközpontban gyűlnek össze, és telelnek ki. Szeptember végétől már érkeznek, így már most láthatók a tatai Öreg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések